Zöld tippek az ünnepekre

Karácsonykor minden apróság számít, hiszen már azzal is nagyon sokat elérhetünk, hogy gondoltunk szeretteinkre, és lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk örömet szerezni nekik. Nincs ez másként bolygónk esetében sem, amelynek védelme érdekében sokszor a legegyszerűbb, egyéni cselekedeteinkkel is rengeteget tehetünk, hiszen ne feledjük, sok kicsi sok sokra megy! Így alább közreadunk néhány olyan apró ötletet, amelyekkel nem csak különleges, de környezetbarát lehet az idei ünnep.

Hazánkban is egyre inkább teret hódít a különböző szolgáltatások ajándékozása. Számos család tölti az ünnepeket hotelekben, üdülőkben, ahol megspórolva az otthoni sütés-főzést, nem csak energiát takarítanak meg, de szeretteikkel is több időt tölthetnek. Ráadásul így az elköltött pénz a helyi közösségnél marad, támogatjuk a helyi munkahelyeket, és hulladéktermelés is kevesebb. Nem is beszélve arról, hogy nem kell egyenként fűteni a lakásokat, hanem csak a hoteleket, ahol félházzal is ugyan annyi energiát használnának fel.

Akkor sem kell azonban lemondanunk a fenntartható karácsonyozásról, ha mégis inkább megszokott környezetünkben pihennénk. Az ajándékozásnál sokat tehetünk bolygónk egészségéért, ha figyelünk a csomagolásra. Ha az egyszerűbb – ám nem feltétlenül kevésbé szép – csomagolópapírokat részesítjük előnyben az alumínium és egyéb fóliák helyett, máris sokat tettünk a környezetért. De szintén sokat számít, ha papír helyett többször is felhasználható táskákban adjuk át a meglepetéseket. Sőt, a csomagolóanyag maga is lehet ajándék. Például a virágcserépbe tehetünk süteményeket, vagy a kesztyűbe rejthetünk gyűrűt.