Zöld Tippek a tavaszi lomtalanításhoz

Télen, ha tetszik, ha nem, jóval több időt töltünk a négy fal között, így van lehetőségünk házunk, lakásunk csinosítását tervezgetni, hogy tavasszal a tettek mezejére léphessünk. Ha azonban kis odafigyeléssel tesszük mindezt, akkor nem csupán jóval egyedibb lehet a végeredmény, hanem környezetünkért is sokat tehetünk a különböző anyagok újrahasználatával és újrahasznosításával.

Ugyanakkor nem árt, ha az ötletbörze előtt kicsit tisztázzuk az újrahasználat és az újrahasznosítás közti különbséget. Újrahasználatnak nevezzük ugyanis azt a folyamatot, mikor a hulladékként kezelt terméket változatlan formában, annak eredeti funkciójában ismét használhatjuk. Egyszerű példát hozva ilyen, amikor az úgynevezett betétdíjas palackokat visszavisszük a boltba, majd azt visszaszállítják a gyárba, ahol kimossák, és ismét ahhoz hasonló folyadékot töltenek bele, mint ami korábban benne volt. Ezzel szemben újrahasznosításnak nevezzük azt a folyamatot, mikor különböző gépekkel, valamint emberi erővel a különböző üzemekbe érkező hulladékot összetörik, alkotóelemeire, vagy éppen egy korábbi állapotára alakítják vissza, majd ebből az állapotból kiindulva egy teljesen új, ám anyagában azonos használati tárgyat készítenek. Például amikor a PET palackokat felaprítják, beolvasztják, majd alapanyagként más használati tárgyakhoz használják fel. De lássuk mit is hasznosíthatunk újra otthon?

Ha például a fűtéskorszerűsítés után – melyről korábban írtunk – maradt pár méter tekercselt, többrétegű, műanyag vízcsövünk, daraboljuk félkörívekre, szúrjuk le őket fél méterenként a földbe, terítsünk rájuk egy UV-álló fóliát, és máris kész a mini melegház!

A leszerelt öreg bádogereszeket se dobjuk el, főleg, ha palántázni szeretnénk. Némi földdel feltöltve őket ugyanis remek ágyást kaphatunk, ami akár az erkélykorlátra erősítve is remek helyet biztosít fiatal növényeink számára.

Végül, de nem utolsó sorban az öreg, fakeretes ablakok is jók lehetnek még. E nyílászárók bár elsőként esnek az energetikai és esztétikai renoválások áldozatául, kerti üvegházak alanyagaként, zárt palántázó-ágyások tetejeként egy kis kreativitással könnyedén felhasználhatók.

Mindezekkel az apró trükkökkel sokat tehetünk a hulladékképződés csökkentéséért, ez által környezetünk megóvásáért, a fenntartható fejlődésért.