Téli zöld tippek 2.

Előző cikkünkben semmibe sem kerülő apró trükköket mutattunk be, amelyekkel könnyedén csökkenthetjük fűtésszámlánkat és környezetünk terhelését. Persze mindez csak a jéghegy csúcsa. Ha lehetőségünk van kicsit a zsebünkbe nyúlni, a lehetőségeknek sokkal szélesebb tárháza nyílik meg előttünk, legalábbis ami az energia-megtakarítást és a környezetvédelmet illeti. Ugyanakkor még mindig nem kell milliós beruházásokban és kontinenseket átívelő programokban gondolkodnunk, hiszen az egyén is rendkívül sokat tehet környezetéért, bolygónk erőforrásainak gazdaságos felhasználásáért, és így a fenntartható fejlődésért. Lássuk tehát, hogy mibe érdemes beruháznunk, ha egyéni fűtéskorszerűsítésről van szó!

A leginkább filléres megoldás az úgynevezett hőtükör fólia, amelynek négyzetméterára mindössze párszáz forint. Ugyanakkor egyszerű és hatékony megoldást jelent a fűtés hatékonyságának növelésére, hiszen a radiátorok mögé és a fűtőberendezések köré ragasztva meggátolja, hogy kárba vesszen az értékes energia. A fóliánál némileg drágább megoldást jelent kandallóval vagy kazánnal rendelkező ingatlanok esetében egy hődob beépítése, amelynek lényege, hogy a kéménybe távozó gázok és füst hőjének egy részét megtartja és a szobák fűtésére hasznosítja. Alkalmazása főként régi, rossz hatásfokú kandallók esetében éri meg, mivel ezek esetében akár 30-40%-kal is javíthatja a hőleadás hatékonyságát, ami több fokot is jelenthet a szobák hőmérsékletében.

Ráadásul a legdrágább típusok is megkaphatók nagyjából 15 000 Ft-ért. Jóval nagyobb ráfordítást jelent a radiátorok cseréje, de szintén sokat számít, ha új nyílászárókat építünk be, esetleg szigeteléssel egybekötött energetikai korszerűsítést végzünk, ám ennek költségei a csillagos eget is elérhetik. Vannak persze más, olcsóbb megoldások, amelyek ráadásul számos más előnnyel járnak. Ha például bulit szervezünk, nyugodtan letekerhetjük a fűtést, hiszen minden vendég kb. 175 Watt hőenergiát termel, ezáltal egy nagyobb társaság könnyedén befűti a lakást.