Téli zöld tippek 1.

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre lejjebb, számláink végösszege pedig egyre feljebb kúszik, érdemes sorra venni, hogy mivel tudnánk kiadásainkat csökkenteni a téli hónapokban. Különösen, ha tudjuk, hogy ezzel nem csak pénztárcánkat és bankszámlánkat, de a környezetet is kímélhetjük. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány egyszerű, bárki által, teljesen költségmentesen hasznosítható tippet, elsőként a fűtés témakörében.

Az első és legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy tartsuk meg a meleget! Azaz igyekezzünk minél rövidebb ideig szellőztetni a hideg napokon. Pár percre sarkig kitárt ablakokkal és letekert radiátorokkal sokkal több energiát takaríthatunk meg, mintha csak résnyire nyitnánk a nyílászárókat, miközben a fűtést sem kapcsoljuk ki. Emellett az is fontos, hogy ne fűtsünk jobban, mint szükséges! Ökölszabályként elmondható, hogy ha csak 1 fokkal állítunk be alacsonyabb hőmérsékletet, az máris 5-6%-os energia-megtakarítást, és majdnem ennyivel kisebb számlát jelent. Igazítsuk a hőfokot a napszakhoz! Ha például nap közben dolgozunk, bőségesen elegendő 15 fokot tartani a lakásban, hiszen az ingatlan esti felfűtése jóval kevesebb energiát igényel, mint a folyamatos melegen tartása. Éjszakára pedig ismét lejjebb csavarhatjuk a termosztátot, vagy a radiátorok szelepeit, mivel a takaró alatt egyrészt kevésbé van szükségünk a radiátorok melegére, másrészt hűvösebb szobában aludni is egészségesebb.

Ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg. Éjszakára érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt, mert ezzel szigeteljük az ablakot. Ha nincsen szobanövény vagy házi kedvenc a helyiségben, akkor a nappali távollétünk idejére is megtehetjük ezt. Persze a legfontosabb, hogy a spórolás közepette ne tegyük kockára egészségünket!