Környezetbarát kiskertek

Ahogy melegszik az idő, úgy ébrednek fel téli álmukból a különböző kártevők is, amelyek olykor sok gondot okoznak veteményesünkben. Mit tehetünk azonban akkor, ha nem akarunk vegyszerekhez nyúlni, de a friss otthoni eperről sem mondanánk le?

A környezettudatos gazdálkodók régóta alkalmaznak különböző trükköket, amelyekkel ökológiailag kedvező módon óvhatják terményeiket. Teszik ráadásul mindezt úgy, hogy a munka nagy részét a természet végzi helyettük.

A hagyományos, tél végi, úgynevezett lemosó permetezés célja, hogy elpusztítsuk a kórokozó gombák szaporítóképleteit a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain, a szőlőtőkék vázágain, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén, ahol megtelepedhetnek. Szintén cél megritkítani a rovarkártevők, például pajzstetvek, atkák, levéltetűk, molyok áttelelő alakjait. Amit még tudni érdemes, mielőtt nekilátnánk a munkának, az az, hogy rügyfakadás előtt, de már a fagyok után kell permetezni, és a szélcsend is fontos. Emellett egyféle szert ajánlott használni, akkora adagban, hogy megfelelő fedést adjon a növények ágain és törzsein is.

Most pedig lássuk a konkrét módszereket!

A rovarkártevők ellen a különböző narancshéjolajos szerek lehetnek hatásosak, mivel a növények roncsolása nélkül egy vékony bevonatot képeznek a bogarakon és rovarokon. Fellazítják a kisméretű, puha kitinburokkal rendelkező állatok kitinvázát, ami így átengedi a rovar testnedveit, a kártevő pedig kiszárad. Emellett a narancsolaj fellazítja a szintén kitint tartalmazó gombafonalakat, gomba-csíratömlőket is, így a szer egyes gombabetegségek megelőzésében is segíthet. Ugyanakkor az olaj hatása nem érvényesül a nagyobb testű, kemény kitinpáncélos rovarok, tehát a kertésznek hasznos segítők esetében, mint amilyenek például a katicabogarak, a fürkészdarazsak, a méhek és a páncélos ragadozóatkák.

Szintén remek permetezőszer lehet a csalán, a káposzta, a hagyma, a kakukkfű, a tárkony és a sarkantyúka rothasztott nedvéből összeállított mix is. Gombabetegség esetén hagymából lehet ázalékot készíteni, tetűre a csalán jó. Gyengeségre a zsurlót és a káposztát ajánlják, bolhák ellen feketeüröm és bodza vethető be, míg kártevő rovarok ellen az erőspaprikás lemosás alkalmazható.

E megoldások fő előnye – hatékonyságuk mellett -, hogy kertünk flóráját és faunáját sem terhelik, hiszen a számunkra hasznos rovarokat megkímélik, ami nem csak a kártevők kordában tartását segíti, de a madárfüttyről sem kell lemondanunk, hiszen számukra is marad elég élelem. Pár egyszerű lépéssel tehát bárki igen sokat tehet környezetéért.