Címkék bűvöletében

Manapság már nagyon nehéz kiválasztani azt a terméket, ami valóban megfelel az igényeinknek. Legyen szó akár háztartási gépről, vagy éppen gumiabroncsról. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha mindeközben a környezetvédelemmel is szeretnénk törődni. Szerencsére erre a döntéshozók is felfigyeltek, így egységesített, úgynevezett energetikai címkékkel próbálnak segíteni a döntésben. Persze e jelölések között sem mindig könnyű eligazodni.

Az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépeken 1995-ben jelent meg először az egyszerűen csak energiacímkének nevezett tájékoztató. Az alapjául szolgáló besorolási rendszert azóta már többször is módosították, mivel a készülékek fejlődésével egyre több termék szerzett jó osztályzatot, és kezdett elmosódni a köztük lévő differencia. A címke kialakítása azonban nem sokat változott. Továbbra is a sötétzöld sávban elhelyezkedő áruk jelentik a legkisebb terhelést környezetünk számára, mivel ezek fogyasztják a legkevesebb energiát. Fontosak még a betűk is. Egy „A+” besorolású gép átlagosan 10%-kal fogyaszt kevesebb energiát a sima „A” osztályzatot kapott versenytársainál.

Hasonló szisztémát vezettek be 2012-ben az autógumiknál is. Viszont e címkék nem csak abban segítenek, hogy odafigyeljünk okölógiai lábnyomunkra, hanem a biztonságos közlekedéshez is hozzájárulnak. Osztályzataik ugyanis nemcsak a fogyasztásra gyakorolt hatásukról árulnak el sokat, hanem a nedves útfelületen mért tapadásukról, sőt, zajkibocsátásuk is feltüntetésre kerül, ami a zajszennyezés szempontjából lehet lényeges, különösen a városokban. Ami a besorolást illeti, a fogyasztásnál sávonként nagyjából 1 deciliternyi üzemanyagot spórolhatunk 100 km-re vetítve, ám ez éves szinten már igen sokat jelenthet nem csak a károsanyag-kibocsátás, de pénzügyeink szempontjából is.

Végül érdemes néhány szót ejteni az épületek energetikai besorolásáról is. E címke – hivatalosan fogalmazva – az ingatlanok energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Lefordítva mindez annyit tesz, hogy mennyi energiára van szükségünk a lakás vagy ház üzemeltetéséhez, a fűtéstől kezdve akár a világításig, viszont legfontosabb eleme a hőveszteség. Legtöbbet akkor tehetünk ingatlanunk jó besorolásáért, ha korszerű nyílászárókkal és szigeteléssel minimalizáljuk a szabadba távozó hőt, hatékonnyá téve fűtésrendszerünket.

Összegezve tehát annál jobban óvjuk bolygónkat, minél jobb osztályzatot kapott termékeket használunk, és minél inkább megpróbáljuk épületeinket egy jó energetikai besorolásra alkalmassá tenni.